Rendang komt van oorsprong uit West Sumatra en wordt tegenwoordig overal in Indonesië en Maleisië gegeten. Het medium pittige Indonesische gerecht wordt traditioneel ter ere van gasten geserveerd bij ceremoniële gelegenheden.
Het is meestal gemaakt van rundvlees, zoals ribeye, runderlap of wat je maar gewend bent, maar een hamlap zou ook goed kunnen.
Maar heb je er ooit aan gedacht om een vegetarische versie te maken met jackfruit? Dat is echt een gamechanger!
Onze kruidenmixen zijn al vegetarisch, dus meng het gewoon met je favoriete vleesvervanger en voilà, je hebt een heerlijk gerecht met alle Rendang vibes.
Zin om te experimenteren met kip? Ga je gang, onze kruidenmix doet wonderen met kipfilet. En voor de avontuurlijkste zielen, waarom probeer je het niet eens met een stevige vis? Als je dat doet, laat het dan oma weten en vertel haar alles erover – welke vis je gebruikte en hoe geweldig het is geworden!
Trouwens we durven het wel te zeggen, zo lekker is die, dip eens een stukje stokbrood of crostini in de vers gemaakte boemboe……..
Voor de duidelijkheid, onze kruidenmix is helemaal natuurlijk, zonder zout of rare chemische conserveerstoffen.
Gewoon pure, onvervalste smaak!
Serveer tip:
Strooi wat seroendeng (geroosterde kokosrasp) over je rendang voor een extra smaaksensatie.
Hieronder vindt je diverse manieren om met deze kruidenmix te koken.
Bereiding van rendang met rundvlees in de braadpan op vuur.
– Snij 400 gram runderlap in blokjes van anderhalve centimeter
– Doe de inhoud van het potje in een braadpan op hoog vuur tot het begint te pruttelen
– Voeg nu het vlees toe en roer het even goed om
– Vul nu het lege potje met kokosmelk, schud het en voeg toe aan je pan.
– Draai het vuur laag en laat het een uurtje sudderen op een kookplaatje op het kleinste vuur en schep na het eerste uurtje om.
– Kijk tijdens het omscheppen of het mengsel niet te droog is, voeg nog 250 ml kokosmelk toe en roer even om. Zet de keukenwekker weer op 1 uur.
– Check je rendang na dit 2e uur weer, roer het voorzichtig om, het vlees kan al zacht zijn.
– Zet de keukenwekker wéér op 1 uur en check het tussendoor, de kokosmelk zal helemaal ingedikt zijn.
– Het geheel heeft nu 3 uurtjes geprutteld en is klaar om gegeten te worden.
Dit gerecht staat in West-Sumatra wel bekend als de “natte” rendang. Dit krijg je vaak in toko’s en restaurants.
Bereiding van rendang met rundvlees in een pressure cooker.
– Snij 400 gram runderlap in blokjes van anderhalve centimeter
– Braad kort aan in een braadpan met een beetje olie op hoog vuur
– Schep nu je vlees in he pressure cooker
– Voeg de inhoud van het potje er aan toe en roer het goed om.
– Vul nu het lege potje met kokosmelk, schud het en giet het in je pressure cooker.
– Zet een keukenwekker op anderhalf uur en roer het hierna even om.
– Zet de keukenwekker wéér op 1 uur.
– Check je rendang hierna weer, roer het voorzichtig om, het vlees kan al zacht zijn.
– Laat de pan nu open, zet timer op een 1/2 uur en check het tussendoor, om de saus in te laten dikken.
– Het geheel heeft nu 2 en een half uur geprutteld en is klaar om gegeten te worden.
PS: wil je draadjesvlees rendang, laat het dan 4 uur pruttelen. In een pressure cooker verlies je minder vocht dus je rendang zal meer saus hebben.
Bereiding van de rendang kip variant in braadpan op vuur.
– Snij 500 gram kipfilet in blokjes van anderhalve centimeter
– Doe de inhoud van het potje in de braadpan even op hoog vuur
– Doe nu je kipblokjes erbij en roer het om.
– Vul nu het lege potje met warm water, schud het en voeg toe aan je pan.
– Draai het vuur laag en laat het een half uurtje sudderen op een kookplaatje op het kleinste vuur en schep het af en toe om.
– Kijk tijdens het omscheppen of het mengsel niet uitdroogt, voeg eventueel wat water toe.
Bij de bereiding van de traditionele droge rendang, wordt het vlees (of groente) langzaam in een ruime hoeveelheid kokosmelk en kruidenmix gekookt en wordt het helemaal ingekookt, tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd.
Door het verdampen van de vloeibare bestanddelen verandert het kookproces van koken in bakken.
Door het langzame kookproces wordt het vlees heerlijk mals en trekken de smaken van de kruiden goed in het vlees; dit kan wel tot 5 uur duren!
Voeg voor de bereiding van deze variant méér kokosmelk toe en de kruidenmix kan direct met het vlees mee de pan in.
Wil je nog meer weten over dit gerecht, check dan de Wiki over Rendang.
Wil je gelijk een heel feestmaal maken, klik dan hier voor het gehele boemboe pakket.