Sambal Kencur wordt gemaakt met Kencur (bitterwortel) , Karl’s pepermix en een reeks specifieke kruiden.
De Kencurwortel is verwand aan de gemberfamilie en wordt vrijwel alleen in Indonesië en Maleisië gebruikt. In China ook wel, maar alleen in gedroogde vorm. Als verse wortel geeft Kencur een typische smaak aan bijvoorbeeld soep of een stoofgerecht. De smaak is sterk, dus dosering is belangrijk. Als je dit potje Oma Dée openmaakt, komt die specifieke geur je al tegemoet.
Note van Sambal Chef Karl: “Kencur heeft een erg doordringende smaak. Koken met dit soort ingrediënten is altijd extra spannend, omdat de balans tussen ‘wow wat lekker’ en ‘huh? Wat is dit voor smaak’ best gevoelig is.
Dit is echt een smaak die je eerst op een toastje moet proberen of bij droge rijst. Dan proef je de volle smaak en je weet meteen waar je het wel en niet bij wilt eten. Maar marineer gerust ook wat kip met deze sambal en wok er daarna op los”.
Ook voor deze sambal geldt dat je het beste na gebruik de sambal terug duwt in de pot en de binnenkant van de dop checkt op condens. Condens ontstaat zodra je de pot uit de koelkast haalt en op tafel zet.
NB: de Kencur is voorlopig uit ons assortiment