Sambal Taotjo wordt gemaakt met de basis die uit een mix van verschillende pepers bestaat en de grootste smaakingrediënt, zwarte sojabonen.
Taotjo is een donkerbruine sojabonen sambal, gemaakt met zwarte sojabonen.
Ook de Chinese keuken maakt er veel gebruik van; sterker nog, het gerecht is waarschijnlijk ruim 2000 jaar geleden in China ontstaan.
Taotjo heeft een sterke, enigszins ziltige en wijn-achtige smaak. De jalapeno pepers geven deze sambal een extra ‘bite’.
Zoals bij Oma’s oelek worden ook voor de Taotjo zo veel mogelijk reststroompepers gebruikt en pepers die niet mooi genoeg zijn om in de winkels te mogen liggen. Dit geeft ook nog een duurzamer tintje aan onze sambals.
Note van Sambal Chef Karl: “Eerlijk gezegd dacht ik van tevoren dat dit een vrij eenvoudige sambal zou worden om te koken. Dat viel wat tegen… Oma’s sambals moeten stevig zijn en geen natte, pasta-achtige structuur hebben. Dat blijkt een uitdaging als één van je hoofdbestanddelen week is.
Wat ik ook fijn vind aan deze sambal, is dat zodra je het potje opent, alleen al de geur puur genieten is.
Ook voor deze sambal geldt dat je het beste na gebruik de sambal terug duwt in de pot en de binnenkant van de dop checkt op condens. Condens ontstaat zodra je de pot uit de koelkast haalt en op tafel zet.
EetIdee:
Neem bijvoorbeeld wat witvis en smeer deze in met ruim sambal Taotjo, wikkel het in de folie en schuif het voor 20 minuutjes de oven in op 180 graden.
Wok er wat groente of rijst bij en eet smakelijk!
Benieuwd naar deze smaak? Bestel hier!