Oma’s Sambal Tempeh is gemaakt met gebakken tempeh als smaak ingrediënt en de door sambalchef samengestelde pepermix.
Tempeh is een Indonesische koek van soja. De smaak is neutraal, maar Tempeh neemt erg goed andere smaken in zich op. Daarom smaken de stukjes soja in deze sambal extra lekker. Er worden wat minder scherpere pepers in gebruikt om hem mild te houden, maar kan nog steeds een kleine byte hebben.
Tempeh is vetarm en helemaal cholesterol vrij. Daarbij zitten er veel vitaminen in uit de B-groep, vitamine A, vezels en de mineralen calcium, ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan.
De toegevoegde gebakken tempeh maakt deze sambal stevig en volumerijk, waardoor het bijna een gerecht op zich is.
Note van Sambal Chef Karl: “Dit was de eerste sambal die ik voor de serie van Oma Dée kookte. Een paar jaar geleden kwam een nicht van mij met een zelfgemaakte pot aanzetten waar ze wat gebakken tempeh doorheen had geroerd. Ik was meteen verkocht door de combinatie en ben gaan experimenteren. Hij is uiteindelijk mild van smaak geworden, waardoor de tempeh helemaal tot zijn recht komt. Ik zou hem niet te zuinig opscheppen…”.
Ook voor deze sambal geldt dat je het beste na gebruik de sambal terug duwt in de pot en de binnenkant van de dop checkt op condens. Condens ontstaat zodra je de pot uit de koelkast haalt en op tafel zet
Eet-idee:
Kook wat zilvervliesrijst gaar, kluts een paar eitjes en rul ze in de koekepan.
Zet je wok op hoog vuur, eetlepel olie in de wok met een flinke schep sambal Tempeh en wok de gebakken ei en gekookte rijst hier even in mee en voilá, eet smakelijk!
Of snij wat verse groente in reepjes en warm vast een wrap op in de oven; wok nu je groente in een klein beetje olie met een flinke schep sambal tempeh, rol de groentemix in de wrap en eet smakelijk!
Benieuwd naar deze smaak? Bestel hier!