Let op: Oma Dée is gemaakt van verse ingrediënten. Dus als je een pot van Oma Dée hebt geopend, is de sambal beperkt houdbaar en bewaar je die het best in de koelkast! Als je er netjes mee omgaat (dus iedere keer een schoon lepeltje gebruiken) zal je er ook ná openen nog wekenlang plezier van hebben. Een ongeopende pot van Oma kun je het beste op een plaats opslaan waar het niet te warm wordt. Bijvoorbeeld een voorraadkast of op een plek waar geen verwarming staat en de zon niet op schijnt. Dan kun je de houdbaarheidsdatum minimaal aanhouden die op de pot vermeld staat.
Bij een natuurproduct als Oma Dée passen geen ongezonde conserveringsmiddelen. Maar Oma wil natuurlijk wel dat haar sambal een redelijke tijd bewaard kan worden.
Sambal Chef Karl zocht stad en land af voor een oplossing en vond die uiteindelijk bij een Nederlandse ingenieur Jos de Koning van de TU Delft die zich gespecialiseerd heeft in biologische conserveringsmiddelen, waaronder duindoornbespoeder. Jos heeft een bedrijf in Frankrijk, Superfruiticals.
Jos: “Duindoornbes helpt op natuurlijke wijze de mooie producten van ‘Oma Dée’ een perfecte kwaliteit te behouden. Puur, natuur, gezond, duurzaam, ….. allemaal waarden waar ‘Oma Dée’ voor staat net als Superfruiticals, dus een synergie op meerdere vlakken.
Momenteel wordt het poeder ook toegepast in: salami’s en gekookte worst, paté’s, tophamburgers (angus, wagyu, lam, ….), etc. zo ook ter verlenging van de houdbaarheid van 3 tot meer dan 6 maanden in de dadel-kokosmelk-vulling van een Deense bio-bounty !