Tja. Warme Oosterse gerechten waren het speelterrein van onze Oma Dée. Er was werkelijk geen enkel hoofd- of bijgerecht dat ze niet op een speciale manier klaarmaakte. Op grote familiefeesten moest ze bijna verplicht ieders favoriete gerecht maken, zoals soto ajam, sajoer lodeh, tahoe pedis, ajam roedjak, dagging smoor of dengdeng blado.
De sambals werden aangepast aan de gerechten en ook de huidige 12 smaken van Oma Dée zijn wisselend te gebruiken, waarbij ieders persoonlijke smaak de doorslag zal geven. Begin eerst maar eens met wat smaken bij de nasi goreng. Je merkt al snel welke smaak jou het beste daarbij bevalt. Neem daarna een bijgerecht van vlees of tahoe, als babi ketjap of tahoe pedis en voeg een ruime schep van één van Oma’s sambals eraan toe.
Een oud familierecept is bijvoorbeeld Deng Deng Blado. Deze werd altijd al gemaakt met sambal Citroen en Hete Badjak van Oma.
Het is een droog- én scherp vleesgerecht gemaakt van rosbief.
Durf je het aan om dit ook eens te proberen, klik dan hier om het recept te downloaden. Laat ons via Facebook vooral weten wat je er van vond en wat je hierbij hebt gegeten.
Voor Thaise, Indiase en Vietnamese maaltijden en gerechten geldt hetzelfde: probeer en ‘finetune’ je smaak!