Oma Dée’s sambals worden bij de meest uiteenlopende gerechten gebruikt.
Op Facebook worden regelmatig tips gepost en ook bij proeverijen worden verrassende combinaties gemeld.
We hebben een (voorlopige) Top Tien samengesteld:
Combi 1: Bij je vleesgerechten
Ben je gek op bijvoorbeeld een broodje bal? Maak die dan pittiger met 2 theelepels Hete Badjak door je rundergehakt heen geknepen. Je weet niet wat je proeft. Echt!
Of marineer runder reepjes met een sambal naar smaak (pittigheid), wok die dan en wok even later ook wat verse groenten mee en voilá je gerecht is klaar!
Eventueel rol je alles in een wrap.
Combi 2: Op gegrilde groenten
Ben je gek op bijvoorbeeld gegrilde aubergine, paprika’s of courgettes? Smeer er als ze klaar zijn een laagje sambal op… Je weet niet wat je proeft. Echt!
Combi 3: op een toastje
Voor de ‘beginner’ misschien even wennen. Maar als je de verschillende smaken in al hun puurheid wil proeven, is een toastje het perfecte bodempje.
Combi 4: op een bruine boterham met kaas
Alle 7 smaken geven hun eigen verschillende ‘bite’ aan een gewone boterham met kaas. Bij jonge kaas de wat pittiger smaken, bij oude kaas juist de mildere.
Combi 5: bij een omelet
Niet erop, maar ernaast. Taotjo en Citroen niet zozeer, maar de andere smaken maken van een omelet een echte traktatie.
Combi 6: bij gegrilde of gebraden kip
Kan met iedere smaak, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Op de één of andere manier werkt de basis smaak en de structuur van kip heel goed met Oma’s sambal. Probeer ook eens de kip in Oma’s sambal te bakken!
Combi 7: bij zalm (oven of pan)
Zeker als een zalmmoot nét tegen ‘droog’ aan is gebakken of gegrild maken de mildere smaken een klein feest van dit gerecht.
Combi 8: door de pasta-salade
Een pasta-salade is snel gemaakt. Vooral de sambals Citroen, Kencur en Asem maken er meteen een veel spannender gerecht van. Je gasten zullen verbaasd zijn. ‘Hoe heb je dat gedaan?’ Vertel het ze gerust 🙂
Combi 9: door de spaghetti
Ja, ook warm Italiaans combineert prima met Oma Dée, vooral de Tempeh, Taotjo, Dayak en Kencur. Niet te scheutig, ze mogen niet overheersen. Hoewel…
Combi 10: op een hotdog
Als je van een simpele snack een culinaire lekkernij wil maken: probeer het eens. De grootste uitdaging wordt om er daarna niet nóg één en nóg één te nemen.