Ze heette Erna Dagmar Teijl, leefde van 1907 tot 1988 en was een held.
Haar veel te grote gezin van negen kinderen en vijf stiefkinderen loodste ze door zware jaren met Jappenkampen, Indonesische onafhankelijkheid en de reis, aankomst en nieuwe leven in Nederland. Het was een statige Indische vrouw, die in de moeilijke jaren van de Indonesische onafhankelijkheid de rots in de branding was voor de hele familie.
Als ze de hele dag in de keuken had gestaan, ging ze het liefst even in de woonkamer zitten om stilletjes naar al die familieleden te kijken die genoten van haar lekkere eten. Dat was háár moment.” Voor de kleinkinderen was ze vooral de Oma die bij verjaardagen of andere familiebijeenkomsten altijd in de keuken stond, omdat er zo’n dag nu eenmaal heel veel monden moesten worden gevoed.
Haar kookkunsten waren indrukwekkend. Ze kon ook met weinig middelen de lekkerste maaltijden maken. Haar onbetwiste specialiteiten waren haar frekadel pán, babi ketjap, sambals en sateh-saus. De laatste is jarenlang zelfs door één van de eerste Indische restaurants in Den Haag afgenomen. Dat was een bijverdienste die Oma goed kon gebruiken.
Oma Dée staat voor respect, gastvrijheid, hulpvaardigheid, familie en: lekker en gezellig eten.
Jouw vrienden en familie laten genieten van Oma’s sambal? Bestel hier!